Jak kroić tort

Nawet najpiękniej przyozdobiony tort prędzej czy później trzeba będzie pokroić. Bardzo często wymyślne, niejadalne dekoracje, odręczne dedykacje na polewie lub różnego rodzaju toppery nie ułatwiają tego zadania. Nie będzie niezręcznością ściągnięcie zawadzających dekoracji przed krojeniem ciasta. Dla gości najważniejsze jest szybkie otrzymanie swojej porcji i posmakowanie głównego deseru.

Torty należy kroić ostrym, długim nożem, wykonując posuwisty ruch ręką. Nóż powinien być zanurzany w szklance z ciepła wodą, stojącą obok tortu, ale nie na samym widoku – estetyka krojenia jest też ważnym elementem imprezy.

Należy pamiętać, aby ruchy przy krojeniu były zdecydowane, ale też żeby cała powierzchnia noża nie była przyciskana do ciasta. W przypadku tortów piętrowych często stosowane są podpory i stelaże wewnątrz ciasta, aby poszczególne piętra nie zapadły się pod własnym ciężarem. Na nie również trzeba uważać i  w razie potrzeby na bieżąco usuwać podczas rozdzielania deseru.

Kategorie: